ROMÂNIA

Majestatea Sa Custodele Coroanei a vizitat Universitatea Tehnică de Construcții | 1 aprilie 2024

Majestatea Sa Custodele Coroanei și A.S.R. Principele Consort Radu au vizitat Universitatea Tehnică de Construcții din București, întâlnindu-se cu reprezentanții corpului profesoral și studențesc. Un moment deosebit a fost cel în care Majestății Sale i-a fost oferită macheta Cuibului Principesei Maria, pe care universitatea îl va reface în locul original de pe Domeniul Regal Sinaia, conform proiectului din 1894 al arhitectului Karel Liman. 

Majestatea Sa Custodele Coroanei a vizitat Ministerul Apărării | 2 aprilie 2024

Majestatea Sa Custodele Coroanei a fost invitată, alături de A.S.R. Principele Consort Radu, la Ministerul Apărării Naționale, pentru a celebra 20 de ani de la aderarea României la NATO. La moment au participat reprezentanții Invictus România, militarii veterani de război, răniți pe teatrele de operații. Regele Mihai a desfășurat două turnee regale pro-NATO în monarhiile europene, în vederea summit-urilor de la Madrid din 1997 și Praga din 2002, cel din urmă stabilind extinderea alianței nord-atlantice în estul Europei.

Principele Radu a primit pe Ambasadorii Elveției și Belgiei | 4, 5 aprilie 2024

https://www.romaniaregala.ro/jurnal/ambasadorul-elvetiei-la-palatul-elisabeta-4-aprilie-2024

A.S.R. Principele Consort Radu a primit la Palatul Elisabeta pe E.S. Massimo Baggi, Ambasadorul Confederației Elvețiene la București, și pe E.S. John Cornet d’Elzius, Ambasadorul Regatului Belgiei la București. Cele două întâlniri au avut loc în contextul centenarului vizitei de stat a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria în Belgia și Elveția, desfășurate în anul 1924.

Întâlnire cu Ambasadorul Elveției.

Principele Radu a primit pe Ministrul Educației | 5 aprilie 2024

A.S.R. Principele Consort Radu a primit la Palatul Elisabeta pe doamna Ligia Deca, ministrul Educației. Fundația Regală Margareta a României desfășoară proiecte sociale dedicate elevilor din medii sociale defavorizate, membrii Familiei Regale a României patronează o serie de evenimente educaționale precum Concursul Internaţional de creaţie „Basmele Reginei Maria” sau Concursurile școlare „Cangurul”, iar mai multe instituții școlare poartă numele unor Regi și Regine ale României.

Principele Radu a întâlnit pe Ministrul Afacerilor Externe | 5 aprilie 2024

A.S.R. Principele Consort Radu a avut o întâlnire cu doamna Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, la sediul instituției. Discuția s-a referit la agenda externă din lunile următoare a Familiei Regale, inclusiv la acțiunile pentru sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova.


FAMILII REGALE DOMNITOARE

MAREA BRITANIE

Familia Regală Britanice la Slujba de Paște la Castelul Windsor | 31 martie 2024

Membrii Familiei Regale Britanice au fost prezenți la Slujba de Paște de la Capela St. George a Castelului Windsor. Momentul a fost marcat de emoția primei apariții publice importante a Regelui Charles al III-lea, Capul Bisericii Anglicane, din ultima perioadă. Majestatea Sa Regele a fost însoțit de Regina Camilla, care a avut o ținută verde și a accesorizat-o cu o broșă în formă de floare, cu smaralde și safire, care a aparținut Reginei Mary, consoarta Regelui George al V-lea. S-a remarcat absența Principelui și Principesei de Wales, Altețele Lor preferând să serbeze Paștele într-un cadru familial, pentru a evita expunerea publică după anunțul bolii Principesei de Wales.

King Charles III and Queen Camilla meet members of the public following the Easter Mattins Service at St George’s Chapel at Windsor Castle in Berkshire. Picture date: Sunday March 31, 2024.

SPANIA

Vizită SEAT | 5 aprilie 2024

https://www.casareal.es/EN/Actividades/Paginas/actividades_actividades_detalle.aspx?data=16075

Regele Felipe al VI-lea a vizitat recent sediul SEAT din Martorell din regiunea Catalonia, unde a fost prezentat planul pentru construcția unei noi fabrici de asamblare a celulelor de baterie pentru mașini electrice. Acompaniat de oficialități și autorități importante, Regele a inspectat viitoarele facilități și a participat la prezentări privind proiectul. Această inițiativă strategică va contribui la redresarea economică și la tranziția către vehicule electrice și conectate.

Regele și Regina Spaniei au conferit premii artistice și sportive | 2, 4 aprilie 2024

https://www.casareal.es/EN/Actividades/Paginas/actividades_actividades_detalle.aspx?data=16073

https://www.casareal.es/EN/Actividades/Paginas/actividades_actividades_detalle.aspx?data=16074

M.S. Regele Felipe al VI-lea și Regina Letizia au prezidat ceremoniile pentru conferirea medaliilor de aur pentru merite artistice și a premiilor naționale în domeniul sporturilor pentru anul 2022. 

În domeniul artistic au fost premiate personalități din diverse ramuri de activitate: pictori, arhitecți, scriitori, actori, muzicieni, producători muzicali, dansatori, directori de teatru, curatori de artă etc. O medalie a fost conferită post-mortem fostului ministru al Culturii și Sporturilor, José Guirao (1959-2022). De asemenea, au fost recunoscute meritele Grupului pentru Activități Submarine al Gărzii Naționale în protejarea patrimoniului subacvatic.

Printre sportivii premiați la propunerea Consiliului Național Sportiv se regăsesc cel mai bun și cea mai bună atletă ai Spaniei, Carlos Alcaraz și Susana Rodríguez, jucătorul de baschet Izan Almansa, echipa națională de patinaj etc.

Regele Felipe a participat la ceremonia de absolvire Școlii Diplomatice | 2 aprilie 2024 

https://www.casareal.es/EN/Actividades/Paginas/actividades_actividades_detalle.aspx?data=16072

Regele Felipe al VI-lea a participat la ceremonia de absolvire a Școlii Diplomatice pentru 82 de diplomați.  Acompaniat de oficialități de frunte din domeniul afacerilor externe, Regele a transmis un mesaj  tinerilor diplomați, subliniind importanța valorilor constituționale în activitatea diplomatic. 

BELGIA

Vizită regală la Școala Hotelieră Ghent | 29 martie 2024

Regina Mathilde a făcut o vizită specială la Școala Hotelieră Ghent, unde a avut ocazia să descopere procesul de fabricare a pâinii și serviciul de catering. Elevii acestei școli au avut privilegiul de a furniza servicii culinare pentru Casa Regală a Belgiei încă din 1998, participând la evenimente oficiale precum recepții și banchete. 

OLANDA

Discurs regal la Forumul Mondial de la Haga | 2 aprilie 2024

https://www.koninklijkhuis.nl/actueel/nieuws/2024/03/28/videoboodschap-koning-bij-opening-conferentie-restoring-justice-for-ukraine

https://www.koninklijkhuis.nl/documenten/toespraken/2024/04/02/videoboodschap-van-koning-willem-alexander-bij-de-opening-van-de-conference-restoring-justice-for-ukraine-in-den-haag

La Forumul Mondial de la Haga, Regele a deschis conferința „Restabilirea Justiției pentru Ucraina” cu un mesaj puternic. Conferința aduce împreună lideri pentru a discuta pașii următori în pedepsirea autorilor crimelor internaționale din Ucraina și pentru a compensa prejudiciul suferit. Majestatea Sa a transmis „Este inacceptabil ca autorii crimelor internaționale să evite pedeapsa.”

Vizită regală la echipa paralimpică olandeză | 2 aprilie 2024

https://www.koninklijkhuis.nl/actueel/nieuws/2024/03/14/prinses-margriet-bezoekt-trainingen-paralympische-sporters-teamnl

Principesa Margriet, mătușa Regelui Willem-Alexander, a vizitat diverse antrenamente ale echipei paralimpice olandeze la Sportcentrum Papendal din Arnhem, unde i-a întâlnit pe sportivii olandezi care vor participa în perioada 28 august – 8 septembrie 2024 la Jocurile Paralimpice de vară de la Paris.

ARNHEM, NETHERLANDS – APRIL 2: Photo taken during a visit of Princess Margriet to paralympic athletes at Nationaal Sportcentrum Papendal on April 2, 2024 in Arnhem, Netherlands. (Photo by Rene Nijhuis/BSR Agency)

DANEMARCA

Regina Mary a participat la aniversarea Gărzii Naționale | 3 aprilie 2024

https://www.kongehuset.dk/foto-video/hjemmevaernets-75-aars-jubilaeum

Majestatea Sa a participat la cea de-a 75-a aniversare a Gărzii Naționale a Danemarcei, în fața Muzeului Libertății din Copenhaga, ținând un discurs unde a recunoscut contribuția Gărzii la apărarea țării.

În timpul ceremoniei, Regina a înmânat o  insignă specială lui Kurt Dose, ultimul membru al primei Gărzi Naționale, într-un gest de recunoaștere a serviciului său devotat timp de 75 de ani.  Istoria acestei instituții datează din 1945, când liderii rezistenței antinaziste au pus bazele unei gărzi pentru apărarea independenței daneze.

După paradă, M.S. a vizitat Muzeul Libertății, unde a ascultat povești impresionante despre curajul danezilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Mesaj regal de Ziua Mondială a Autismului | 3 Aprilie 2024

Principesa Marie, în calitate de patron al Asociației Naționale pentru Autism a transmis un mesaj unde a afirmat că „Toți oamenii au valoare. Toți oamenii pot contribui cu ceva, indiferent de diversitate, iar societatea are nevoie de această diversitate. Este sarcina noastră comună să ne asigurăm că toți ne simțim văzuți și întâlniți. Pentru că împreună putem face mult mai mult decât individual. Împreună suntem mai puternici”.

SUEDIA

Principele Julian împlinește 3 ani | 29 martie 2024

https://www.hola.com/us/royals/20240329357997/princess-sofia-prince-carl-philip-celebrate-son-prince-julian-3rd-birthday-new-photo

Principele Julian, fiul Principelui Carl Philip și al Principesei Sofia, a aniversat împlinirea vârstei de 3 ani. Alteța Sa s-a născut în data de 29 martie 2021.

NORVEGIA

Principele Moștenitor Haakon a vizitat Lituania | 4 aprilie 2024

Principele Moștenitor Haakon, aflat într-o vizită oficială în Lituania, s-a întâlnit cu Președintele Gitanas Nausėda. Ultima sa vizită s-a desfășurat în 2018, cu ocazia centenarului a 100 de ani de independență și a 20 de ani de la integrarea în NATO. 

Vizită regală la Confederația Norvegiană de Afaceri  | 2 Aprilie 2024 

https://people.com/king-harald-norway-easter-family-photo-following-medical-scare-8621846

Principele Moștenitor Haakon a vizitat Confederația Norvegiană de Afaceri. Printre subiectele abordate au fost previziunile privind dezvoltarea economiei norvegiene, precum și rolul în economie al digitalizării și inteligenței artificiale. Întâlnirea a avut un rol pregătitor pentru vizita Principelui Moștenitor din S.U.A., care se va desfășura în perioada 15-18 Aprilie.

MONACO

Principele Albert a inaugurat o nouă promoție de voluntari al Legiunii Străine | 4 aprilie 2024

https://www.gouv.mc/Actualites/Ceremonie-militaire-de-remise-des-kepis-blancs-de-la-Legion-etrangere

Principele Albert al II-lea a participat la ceremonia depunerii jurământului voluntarilor unei noi promoții a Legiunii Străine din Principatul Monaco. Aceștia au fost încadrați în Compania a 2-a de Legionari Voluntari din  Regimentul 4 Străini din Castelnaudary, moment marcat de înmânarea chipiurilor albe tradiționale. Prezența Legiunii Străine în Principatul de Monaco datează din timpul domniei Principelui Ludovic al II-lea (1922-1947).