ROMÂNIA

Principele Radu în Alsacia | 9-10 aprilie 2024

A.S.R.Principele Consort Radu a desfășurat o vizită în Franța, unde a luat parte la o ceremonii militare și religioase în memoria militarilor români din Primul Război Mondial care odihnesc în Cimitirul Militar Românesc din Soultzmatt și Necropola Națională Haguenau. Cel dintâi dintre momente a fost dedicat centenarului inaugurării cimitirului în anul 1924, în prezența Regelui Ferdinand și a Reginei Maria.  

Alteța Sa Regală, îmbrăcând uniforma de colonel al Armatei Române, a fost însoțit de înalți oficiali ai structurilor militare și diplomatice ale statului român, precum și de un ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale. 

Cel dintâi dintre momente a fost dedicat centenarului inaugurării cimitirului în anul 1924, în prezența Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. Merită evocat că Familia Regală a României are o lungă istorie de prezență în Alsacia. De la inaugurarea cimitirului în 1924 până în prezent au avut loc 6 vizite regale: 1924 (inaugurarea cimitirului), 1936 (vizita Reginei Maria), 1986 (vizita Regelui Mihai și a Reginei Ana), 1991 (vizita Principesei Sofia), iar în 2017, 2018 Custodele Coroanei și Principele Radu (fiind onorați cu titlul de Cetățeni de Onoare ai localității Soultzmatt de către Consiliul Local).

FAMILII REGALE DOMNITOARE

MAREA BRITANIE

Ducii de Edinburgh la celebrarea a 120 de ani de la Antanta Cordială | 8 aprilie 2024

https://www.royal.uk/news-and-activity/2024-04-08/120-years-of-the-entente-cordiale

A.S.R. Ducele și Ducesa de Edinburgh au fost prezenți la ceremonia de schimbarea gărzii la Palatul Buckingham, în cadrul căreia au participat și 32 de soldați ai Gărzii Republicane Franceze. Evenimentul a fost organizat pentru a celebra 120 de ani de la Antanta Cordială, alianța anglo-franceză încheiată în 1904 în baza căreia cele două state au luptat împreună în Primul Război Mondial.

Ceremonia militară din Marea Britanie a avut un corespondent în Franța. La Palatul Élysée, în prezența E.S. Președintelui Franței, Emmanuel Macron, compania a 7-a a Gărzilor Coldstream a participat la ceremonialul de schimbarea gărzii alături de Regimentul 1 Infanterie al Gărzii Republicane.

Prima emisiune a noilor bancnote cu efigia Regelui Charles al III-lea | 9 aprilie 2024

Regelui Charles al III-lea i s-au prezentat primele bancnote cu efigia sa în timpul unei audiențe cu guvernatorul Băncii Angliei, Dl. Andrew Bailey. Noile bancnote vor intra în circulație pe 5 iunie 2024 și vor înlocui treptat vechile emisiuni cu efigia Reginei Elisabeta a II-a.

Membrii Familiei Regale și noile nave ale Marinei Britanice | 11-12 aprilie 2024

https://www.royal.uk/news-and-activity/2024-04-11/the-duke-of-edinburgh-attends-the-commissioning-ceremony-of-stirling

Ducele de Edinburgh a participat, în ziua de 11 aprilie, la ceremonia de punere în funcțiune a unei noi nave a Marinei Regale Britanice, Stirling Castle. Aceasta va fi încadrată în cadrul Flotei Regale Auxiliare, menită să contribuie la protejarea apelor teritoriale ale Marii Britanii împotriva amenințările submarine.

Principesa Anne a vizitat, ziua următoare, șantierul unei noi fregate a Marinei Regale, HMS Venturer, aflată în prezent în construcție în șantierul naval Rosyth. Aceasta va fi prima dintr-o serie de cinci noi fregate din clasa Inspiration, care ar urma să fie puse în funcțiune până în 2030.

SPANIA

Regele s-a întâlnit cu Președintele Republicii Capul Verde | 09 aprilie 2024

https://www.casareal.es/EN/Actividades/Paginas/actividades_actividades_detalle.aspx?data=16079

Majestatea Sa a primit la Palatul Zarzuela pe domnul José María Pereira Neves, președintele Republicii Capul Verde. Excelența Sa se află într-o vizită de lucru în Spania, pentru a participa la forumul global dedicat stării oceanelor. Scopul conferinței, organizată de ONU, este adoptarea unei strategii pentru o economie oceanică sustenabilă, care va fi aplicată până în anul 2030.

Președintele José María Pereira Neves este în funcție din anul 2021.

Decernarea premiilor naționale pentru inovație și design| 11 aprilie 2024

https://www.casareal.es/EN/Actividades/Paginas/actividades_actividades_detalle.aspx?data=16082

Majestățile Lor Regele și Regina au prezidat ceremonia de decernare a Premiilor Naționale pentru Inovație și Design 2023, care recunosc meritele persoanelor și organizațiilor în aceste domenii. De exemplu, a fost premiată, pentru inovare, compania URBASER pentru contribuțiile aduse în promovarea reciclării pentru crearea unei economii circulare.

Jurământ la Academia Gărzii Civile | 12 aprilie 2024

https://www.casareal.es/EN/Actividades/Paginas/actividades_actividades_detalle.aspx?data=16083

Regele Felipe a prezidat ceremonia depunerii jurământului subofițerilor Gărzilor Civile. Aceștia fac parte din cea de a 129-a Promoție a Academiei Gărzii Civile din Baeza și din cea de a 170-a Promoție a Colegiului Gărzii Civile din Valdemoro (Madrid). 

Majestatea Sa vizitează pentru prima dată în decursul domniei sale Academia Gărzilor Civile din Baeza, oraș aflat în provincia Jaén din Andaluzia. Academia este a doua cea mai veche instituție de învățământ militar destinată formării Gărzii Civile, prima fiind înființată la Valdemoro în 1855.

BELGIA

Vizită în Parlamentul European | 10 aprilie 2024

https://www.monarchie.be/fr/agenda/le-roi-visite-le-parlement-europeen

Regele Philippe a vizitat Parlamentul European la invitația Președintei Roberta Metsola, ocazie cu care s-a adresat în cadrul unei ședințe solemne membrilor Parlamentului. Vizita sa are loc în cadrul Președinției belgiene a Consiliului Uniunii Europene. 

După încheierea discursului, Majestatea Sa s-a întâlnit cu personalul Parlamentului. La finalul vizitei sale, Regele a vizitat reprezentanța permanentă belgiană pe lângă Uniunea Europeană.

OLANDA

Regina Maxima a participat la conferința aniversară a Institutului Național pentru Informații Bugetare | 9 Aprilie 2024

https://www.koninklijkhuis.nl/actueel/nieuws/2024/03/19/koningin-maxima-spreekt-bij-jubileumcongres-nibud

Majestatea Sa, invitată la conferință în calitate de președinte de onoare al fundației SchuldenlabNL, a vorbit despre implementarea unor politici economice pentru a asigura stabilitatea financiară și despre plata datoriilor externe, pentru a preveni vulnerabilitatea financiară a gospodăriilor. Implicarea Reginei Máxima în platforma Financial Wiser subliniază importanța educației financiare ca o modalitate de a impulsiona spiritul civic al cetățenilor.

Principesa Ariane a împlinit 17 ani | 10 Aprilie 2024

https://www.koninklijkhuis.nl/actueel/nieuws/2024/04/10/verjaardag-prinses-ariane

Alteța Sa este fiica cea mai mică a Regelui Willem-Alexander și a Reginei Maxima și este a treia în linia de succesiune a tronului olandez. Sora ei cea mare, Principesa Catharina-Amalia, moștenitoarea tronului, va împlini 21 de ani la 7 decembrie 2024.

Familia Regală a participat la decernarea Premiilor Cele Patru Libertăți | 11 Aprilie 2024

https://www.koninklijkhuis.nl/actueel/nieuws/2024/03/14/koning-willem-alexander-koningin-maxima-prinses-beatrix-en-minister-president-rutte-bij-uitreiking-four-freedoms-awards-2024

Regele Willem-Alexander, Regina Maxima și Principesa Beatrix au fost prezenți la ceremonia de decernare a Premiilor Cele Patru Libertăți. Aceste premii onorează anual persoanele și organizațiile care apără libertățile civile și drepturile omului.

Premiile sunt acordate în numele celor patru libertăți fundamentale: de a vorbi liber, de a-ți manifesta credința, de a nu fi constrâns de nevoi materiale și de a nu fi constrâns de frică. Acestea evocă spiritul idealurilor exprimate de președintele american Franklin Delano Roosevelt în discursul anual despre starea Uniunii din 6 ianuarie 1941.

LUXEMBURG

Marele Duce a primit în audiență Președintele Eurogrupului | 11 aprilie 2024

https://monarchie.lu/en/node/3220

A.S.R. Marele Duce Henri l-a primit în audiență pe Paschal Donohoe, Președintele reuniunii miniștrilor de economie și finanțe din Zona Euro (Eurogrup). Luxemburg a găzduit întâlnirea Eurogrup în ziua de 12 aprilie 2024, sub președinția domnului Donohoe.

Eurogrupul are în prezent 20 de state membre, monarhii fiind Belgia, Luxemburg, Olanda și Spania. Paschal Donohoe, care deține președinția Eurogrup din 2020, este un politician irlandez.

Audience de M. Paschal Donohoe, Président de l’Eurogroupe

DANEMARCA

Regina Mary a inaugurat o nouă arie protejată | 7 Aprilie 2024

https://www.kongehuset.dk/foto-video/h-m-dronningen-indviede-indlemmelsen-af-den-sydlige-del-af-jaegersborg-hegn-som-uroert-skov

Majestatea Sa a fost prezentă la inaugurarea părții sudice a Jægersborg Hegn, care a fost integrată în Dyrehaven, în nordul Copenhaga. În cadrul ceremoniei a susținut un discurs și a dezvăluit monograma Regelui Frederik și a avut onoarea de a elibera două căprioare în grădina zoologică a Dyrehavenului. Acest loc emblematic găzduiește numeroase specii rare, inclusiv 116 specii pe cale de dispariție.

Premiul Regina Margareta a II-a pentru științe | 10 Aprilie 2024

https://www.kongehuset.dk/foto-video/dronning-margrethe-iis-videnskabspris-2024

Majestatea Sa Regina Emerită Margareta a II-a a acordat premiul la Societatea Regală Daneză de Științe din Copenhaga. Mads Albertsen a câștigat premiul datorită cercetării sale pentru înțelegerea diversității microorganismelor și speciilor bacteriene și pentru eforturile sale decisive în legătură cu covid-19. Premiul a fost stabilit la aniversarea a 75 de ani ai Reginei Margareta a II-a, și întotdeauna este acordat în apropierea zilei de naștere a Majestății Sale.

Audiențe diplomatice | 12 Aprilie 2024

https://www.kongehuset.dk/foto-video/h-m-kongen-modtog-nye-ambassadoerer-fra-slovakiet-republikken-guinea-og-armenien

Regele Frederik al X-lea a primit scrisorile de acreditare a noilor ambasadori din Slovacia, Republica Guineea și Armenia. Este prima ceremonie de acest fel prezidată de Majestatea Sa în calitate de șef de stat al Danemarcei.

SUEDIA

ABBA – 50 de ani de la câștigarea Eurovision | 6 aprilie 2024

Cuplul Regal a dansat alături de fani ai legendarei trupe la Cirkus Stockholm cu ocazia concertului omagial, la 50 de ani după ce “Waterloo” a devenit piesa câștigătoare a ediției din anul 1974 al concursului muzical Eurovision, găzduită în acel an de Marea Britanie.

Regele a primit Președintele Parlamentului Danez | 9 aprilie 2024

https://www.kungahuset.se/arkiv/nyheter/2024-04-09-kungen-gav-audiens-for-folketingets-talman

Regele Carl Gustaf i-a acordat o audiență președintelui parlamentului danez. Acesta este în vizită oficială în Suedia, la invitația președintelui parlamentului suedez.

STOCKHOLM, SVERIGE 20240409 Kung Carl XVI Gustaf och Danmarks talman Søren Gade träffades för samtal på Stockholm slott under tisdagen. Foto: Jonas Ekströmer / TT / Kod 10030

Prima Floare de Mai și premierea sportivilor suedezi | 9 aprilie 2024

https://www.kungahuset.se/arkiv/nyheter/2024-04-09-kungen-delade-ut-medaljer-till-idrottare

https://www.kungahuset.se/arkiv/nyheter/2024-04-09-drottningen-kopte-2024-ars-forsta-majblomma

Prima Floare de Mai este tradiția națională din 1907, în care, în mod simbolic, o broșă cu teme florale este vândută pentru a strânge fonduri în sprijinul copiilor și tinerilor aflați în situații vulnerabile. Anul acesta, M.S. Regina Silvia a cumpărat Prima Floare de Mai de la Elsa Bellman Falk și Kebba Mbye. 

De asemenea, Regele a decernat Medalia Majestății Sale unor sportivi suedezi. Printre atleți decorați se află schiorul Per Elofsson și jucătoarea de tenis Anna-Carin Ahlquist. Decorația,  instituită în anul 1814, se acordă din nou cetățenilor începând din 2023, după ce din 1975 fusese destinată exclusiv cetățenilor străini.

Vizită în Parlamentul European | 10-11 aprilie 2024

https://www.kungahuset.se/arkiv/nyheter/2024-04-12-prinsparet-besokte-europaparlamentet

A.S.R. Principele Carl Philip și A.S.R. Principesa Sofia au participat la întâlniri cu reprezentanți ai Parlamentului European și Comisiei Europeane. Vizita are ca scop acțiuni pentru protejarea drepturilor copiilor în mediul digital.

NORVEGIA

Vizite la primul centru de sănătate pentru femei din Oslo și la Academia de Arte | 8, 11 aprilie 2024

M.S. Regina Sonja a fost prezentă la inaugurarea centrului, menit să îmbunătățească sănătatea și calitatea vieții femeilor din Oslo. Regina a avut parte de un tur și i s-au prezentat activitățile ce se vor desfășura în centru.

Principesa Moștenitoare Mette-Merit s-a întâlnit cu profesori și studenți de la Academia de Arte din Oslo. În timpul vizitei, A.S.R. a vizitat atelierele studenților, operele expuse de aceștia și camera de printare a materialelor.

Recepție la Palat | 9 aprilie 2024

Majestatea Sa a prezidat la Palatul Regal o ceremonie de decorări. Cu acest prilej au fost distinse  24 de personalități cu Medalia de Merit a M.S. Regelui, instituită în anul 1908, la începuturile statalității independente norvegiene.

La eveniment au participat M.S Regina Sonja, Principele Moștenitor Haakon și Principesa Mette-Marit.

MONACO

Familia Princiară și-a exprimat sprijinul pentru campania #CarteaAlbă | 6 aprilie 2024

https://www.facebook.com/share/p/2anksujn1t1Wdrn7/?mibextid=WC7FNe

Familia Princiară a luat parte, cu ocazia Zilei Internaționale a Sportului, la o demonstrație sportivă a Peijedei, arte marțiale specifice țării. Cu această ocazie, Familia Princiară și-a arătat sprijinul pentru campania #CarteaAlbă, organizată de asociația Peace and Sport, pentru sprijinirea eforturilor de instituire a păcii în zonele măcinate de conflict.